Compiler, Debugger, Linker, GUI, GNU, GPL, Open Source Kavramları
Bazı Bilgisayar Kavramları
- Derleyici (compiler): Programcılıkta, bir programlama dilinde yazılmış olan kaynak kodunu başka bir dile (genellikle makine koduna) çeviren yazılım. Derleyiciye bunu yaptırmaktaki amaç genellikle çalışabilir bir yazılım elde etmektir. Kullanıcıların programları kullanırken kolaylık sağlamak amaçlı geliştirilmiştir.
- Hata Ayıklama(Debugger): Debugger hata ayıklayıcı anlamına gelmektedir. Derleyici programın arkaplanında çalışarak yazılan kodlar arasındaki hataları bulmaya çalışır.
- Bağlayıcı (Linker): Derleyici tarafından object dosyasına çevrilen bir veya birden çok dosyanın birbirleri ile ilişkilendirmesi ve tek bir çalıştırılabilir dosyaya (Örneğin Windows exe) çevrilmesini sağlayan yazılımdır.
- GUI (Graphical User Interface): Grafiksel Kullanıcı Arayüzü (Graphical User Interface), bilgisayarlarda işletilen komutlar ve bunların çıktıları yerine simgeler, pencereler, düğmeler ve panellerin tümünü ifade etmek için kullanılan genel addır.
- GNU: GNU; çekirdeği, sistem araçlarını, açıcılarını, kütüphanelerini ve son kullanıcı yazılımlarını içeren, GNU Tasarısı kapsamında geliştirilen bir işletim sistemidir. İsminin açılımı "GNU's Not Unix" (GNU Unix değildir) dir.
- GPL: GPL, "Özgür yazılım, özgür lisans" kavramlarında sürekliliği sağlaması sebebiyle başrolde yer aldı. GPL lisansı, aynı lisans şartlarının korunması kaydıyla her türlü kullanıma imkan veren yapısı sayesinde, açık kaynak kodlu yazılımların gelişiminde büyük katkı sahibidir.
- Open Source (Açık Kaynak): Açık kaynak yazılım veya açık kaynaklı yazılım veya kaynağı açık yazılım, kaynak kodu isteyen herkese açık olan yazılımlardır. Bu tür yazılımların ayırt edici özelliği kullanıcıya yazılımı değiştirme özgürlüğü sağlamasıdır. Açık kaynak kodlu yazılımlar, uyarlanabilir, sağlam, hızlı ve güvenlidir.
Yorumlar
Yorum Gönder