İnternet, TCP/IP, IPv4 ve IPv6

İnternet, birçok bilgisayarın ve bilgisayar sistemlerinin birbirine bağlı olduğu, dünya çapında yaygın olan ve sürekli büyüyen bir iletişim ağıdır. Bu iletişim ağında bilgisayarlar birbirlerine fiziksel olarak (kablolar, uydu bağlantıları, telsiz bağlantı vb) bağlıdır ve geliştirilen bazı özel protokollerle (TCP/IP, Transmission Control Protocol/Internet Protokol ) birbirine bağlı bilgisayarlar arasında bilgi
paylaşımına dayalı birçok işler yapılabilir (dosya alma/ gönderme, sohbet vb gibi)

TCP/IP
  • İnternet üzerinde bilgisayarların haberleşmesini, veri iletimi ve paylaşımını belirleyen kurallara TCP/IP protokolü denilir. 
  • İlk olarak Amerikan Savunma Bakanlığı tarafından hazırlanmış ve 1970 in sonlarında ise genel kullanıma açılmıştır 
  • TCP/IP protokolü içinde veri iletişimi için kullanılan bazı protokoller vardır. Bunlardan bazıları; 
                       * Dosya transferi için kullanılan FTP,
                       * E-posta iletişimi için kullanılan SMTP,
                       * İnternet üzerinde başka bilgisayarlara bağlantı için 
                       kullanılan TELNET protokolü

IPv4
IPv4’ün açılımı Internet Protocol versiyon 4 şeklinde. IPv4, cihazların internete bağlanmasına olanak sağlayan en temel teknolojidir. Ne zaman bir cihaz internete bağlansa (PC, Mac, cep telefonu ya da diğer cihazlar, fark etmez), o cihaza 177.48.210.127 gibi eşsiz, nümerik bir IP adresi atanır. İnternet üzerinden cihazlar arasında veri aktarımı için, bu veri paketi iki cihazın IP adresleri ile birlikte ağ üzerinden aktarılmak zorunda.

IPv6
IPv4’ün bir üst teknolojisi olan IPv6, Internet Protocol’ünün altıncı revizyonudur. IPv6’in görevi de tıpkı IPv4 gibi internete bağlanan cihazlara eşsiz, nümerik bir IP adresi atamak. Fakat, IPv6’nın büyük bir farkı var, o da 128-bit adresleri kullanması.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar